1972 / Jonas Björkman föddes den 23 mars i Alvesta, utanför Växjö i Småland.

1980 / Som 8-åring vann Jonas sitt första KM i tennis och han började även spela ishockey och fotboll tidigt. Han kombinerade många idrotter under hela sin uppväxt och det var först i 15 års åldern som han bestämde sig för att satsa på tennis.

 

 

1990 / Som 18-åring fick Jonas sin största tennisframgång som junior, då han vann Junior SM.

1991 / Blev proffs på ATP-touren och börjar resa världen runt och spela Future- och Challenger-turneringar.

1992 / Jonas klättrade 550 (!) placeringar och slutade året på 350e plats på ATP rankingen. Vann karriärens första Challenger Dubbel i Tampere (i par med Donar).

1993 / Vann 3 Challenger Tour Titlar.

1994 / Betraktar detta året som det stora genombrottsåret på ATP Touren, särskilt högt rankar han segern över idolen Stefan Edberg i det årets upplaga av US Open (6-4, 6-3, 6-0 i 3e omgången). I par med Jan Apell slog Jonas 1994 också igenom som dubbelspelare. Under året lyckades de vinna 7 dubbeltitlar tillsammans och avslutade året med att vinna Mastersslutspelet i Jakarta och Davis Cup-finalen mot Ryssland.

1995 / Jonas nådde semifinal i Miami och var i sin första ATP final i Hong Kong där han föll mot Michael Chang. Vann 3 titlar i dubbel.

1996 / Gick till åttondelsfinal i Australian Open och i Franska Öppna. Vann 2 dubbeltitlar och gick till 3 finaler tillsammans med Niklas Kulti.

1997 / Jonas bästa år i karriären då han vann 3 ATP Titlar i singel (Auckland, Indianapolis och Stockholm Open) och klättrade till en 4e plats på världsrankingen i singel och var 3a på dubbelrankingen (i feb-97). Han var också med och vann Davis Cup för Sverige i Skandinavium, Göteborg mot USA.

1998 / Vann sin första Grand Slam dubbeltitel, tillsammans med Jacco Eltingh, i Australian Open. Vann även en singeltitel i Nottingham och senare kvartsfinal i US Open där Jonas föll mot sin dubbelpartner Pat Rafter. Var med i det svenska DC-laget som vann finalen i Davis Cup mot Italien, i Italien. Avslutade året som 8 i världen.

2000 / Avslutade året som Topp 50 för den femte gången på sju år. Gick till semifinal i

Nottingham och åttondelsfinal i Wimbledon och kvartsfinal i Newport där han vid samtliga tillfällen föll mot den slutliga segraren. På det personliga planet gick år 2000 i kärlekens tecken då han gifte sig med sin Petra vid ett vinterbröllop den 2 december i S:t Johannes Kyrka, Stockholm.

2001 / Blev världsetta inte bara individuellt i dubbel, utan även som dubbelpar ihop med Todd Woodbridge. Paret erhöll även det året utmärkelsen World Champion in Doubles ifrån ITF (Internationella Tennisförbundet). Todd och Jonas vann Australian Open, Monte Carlo och Hamburg och Jonas vann även en dubbeltitel i Rotterdam tillsammans med Roger Federer.

2002 / Tog sin 5e singeltitel genom att vinna Nottingham på gräs

(under vilken han inte blev breakad i sina egna servegame en enda gång under hela turneringen, han höll serven i 55 game), strax före Wimbledon. Jonas vann sin första Wimbledon titel i dubbel tillsammans med Todd Woodbridge.

Paret slutade året som 2:a på ATP Doubles Race-list och sammanlagt bärgade de två, 6 dubbelvinster tillsammans det året. Gick till semifinal i Australian Open i singelturneringen där Jonas förlorade mot sin kompis och landsman Thomas Johansson som sedermera vann hela turneringen.

2003 / Inledde året med något av det bästa som hänt; att bli pappa! Max, föddes den 15 januari och därmed missade Jonas Australian Open, och före det hade han spelat 37 Grand Slam turneringar i rad,

utan avbrott. Började säsongen sedan med att nå kvartsfinal i singel i Milano, gick till final i Marseille, semifinal i Nottingham och kvartsfinal i Wimbledon. Därefter gjorde Jonas sitt bästa framträdande i Swedish Opens singelturnering genom att nå kvartsfinal och föll där mot Moya i en jämn match. Gick till åttondelsfinal i US Open och till kvartsfinaler i såväl Wien, Stockholm och Paris. Blev 4a som dubbelpar tillsammans med Todd Woodbridge på ATPs race och vann Grand Slam titlar både i Wimbledon och US Open.

2004 / Försvarade sin och Todds Grand Slam titel i Wimbledon för 3e året i rad genom att vinna mot Knowle-Zimonjic i finalen. Var 3a på dubbelrankingen vid årets slut. Spelade OS i Aten men var tvungen att avbryta matchen mot Mardy Fish p g a skada.

2005 / Vann sin 6e singeltitel i karriären genom att i finalen besegra Stepanek i Ho Chi Minh City. Spelade dubbel

tillsammans med Max Mirnyi och de blev nr 2 på ATP Doubles Racet vid årets slut. Vann en Grand Slam dubbel titel ihop med Max Mirnyi i Franska Öppna och blev genom det den 8e spelaren under ”Open Era” att fullborda och vinna en Grand Slam dubbeltitel i alla de fyra Grand Slam turneringarna som spelas. Erhöll Fair Play World Team Cup-priset i Düsseldorf.

2006 / För 13e året i rad låg Jonas inom Topp 75 på singelrankingen och för 8e året av de 9 senaste, som Topp 10 på Dubbelrankingen – han låg 4a, vid årets slut. Hans bästa singelresultat kom under gräsveckorna då han nådde finalen under Nottingham och förlorade mot Gasquet samt då han under Wimbledon gick till semifinal och föll mot slutsegraren Roger Federer. Jonas blev den äldsta semifinalisten i Wimbledon sedan Jimmy Connors 1987. Han klättrade därmed på rankingen till Nr 29. I dubbeln vann Jonas 8 titlar, de flesta med Max Mirnyi. Som par blev de 2a på ATP Doubles Race rankingen. En mycket minnesvärd turnering var den

i San Jose då Jonas teamade upp med legendaren John McEnroe vid dennes comeback-turnering på touren, där de gick och vann hela turneringen! Tog under detta år sin 50e dubbeltitel.

2007 / Jonas blev den äldsta spelaren (35 år och 9 månader) att avsluta året på Topp 100-listan i singel. Dessutom låg han Topp 75 för 14e året i rad i singel och Topp 15 i dubbel för 7e året i rad. Han nådde åttondelsfinal i Franska Öppna där Moya efter matchens slut stod som segrare. Gick även till åttondelen i Wimbledon där Jonas förlorade mot Berdych. Hade dittills deltagit i 55 av 56 möjliga Grand Slam turneringar under de senaste 14 åren, endast missat en och det var då sonen Max föddes år 2003. Låg tillsammans med sin partner Max Mirnyi på 7e plats på ATP Doubles Race när året var till ända.

2008 / Inledde för andra gången under karriären året med att missa Australian Open, denna gång tack vare lyckan av dottern Biancas födelse 21 januari!

Detta år kom att bli Jonas sista på touren men under året bärgade han ytterligare 4 dubbeltitlar och samlade därmed totalt ihop 54 titlar under sin 18-åriga karriär på touren. Under Wimbledon deklarerade Jonas att år 2008 skulle komma att bli hans sista på touren och allt kom till sitt slut efter förlusten i dubbelmatchen mot Fyrstenberg / Matkowski i Masters Cup i Shanghai. Jonas kände att det var fantastiskt att få avsluta sin karriär under det största tenniseventet under året, slutspelet Masters Cup.

Givetvis hade han velat ta sig vidare från gruppspelet men som han uttryckte sig vid sitt tacktal:

-”Jag har varit mentalt förberedd för detta, därför att jag mentalt är väldigt redo att lägga racket på hyllan. Jag har haft förmånen att fått kunna spela under så många år, det började som min hobby och därefter har jag kunnat få fortsätta och hålla på under 18 år, vilket är fantastiskt!
Jag ser verkligen fram emot nästa fas i livet!”