Utmärkelser

 

 

Utmärkelser

  • 2001  /  ITF World Champion Doubles with Todd Woodbridge
  • 2001  /  STP Doubles Team of the Year with Todd Woodbridge
  • 2005  /  Fair Play Trophy World Team Cup, Düsseldorf
  • 2007  /  Fair Play Trophy World Team Cup, Düsseldorf
  • 2009  /  H.M Konungens Medalj 8:e storleken i högblått band, Stockholm

Grand Slam

Jonas Björkman blev 2006
den äldste semifinalisten i Wimbledon
sedan Jimmy Connors 1987.
Jonas Björkman blev 2007
den äldste åttondelsfinalisten i Franska Öppna
sedan Istvan Gulyas 1971.
Jonas Björkman blev 2007
den äldste åttondelsfinalisten i Wimbledon
sedan Jimmy Connors 1988.

Davis Cup

 

Jonas Björkman har vunnit 3 Davis Cup-titlar. Ingen annan har deltagit i fler segrande svenska finalkonstellationer.

Jonas Björkman har spelat flest säsonger, 14, för Sverige i Davis Cup-historien.

Jonas Björkman har representerat Sverige i 36 Davis Cup-matcher, vilket endast är två färre än Ulf Schmidt som innehar det svenska rekordet med 38 landskamper.

Jonas Björkman har vunnit 21 dubbelmatcher för Sverige i Davis Cup, vilket endast är två färre än Sven Davidsons svenska rekord.

 

 

Jonas Björkman har avgjort en Davis Cup-match för Sverige (genom seger i antingen singel eller dubbel) inte mindre än 16 gånger.

Jonas Björkman har varit med att vända två 0-2-underlägen i matcher till slutlig svensk seger. Han har dessutom varit med att vända tre 1-2 underlägen i matcher till slutlig svensk seger.

Jonas Björkman och Nicklas Kulti har spelat det längsta tie-breaket i den svenska Davis Cup-historien. Björkman/Kulti besegrade Dominik Hrbaty/Karol Kucera med 4-6, 7-6 (14-12), 6-7 (6-8), 6-1, 6-3 i den första omgången 1999.

Titlar

 

Jonas Björkman har vunnit flest Grand Slam-titlar, 9, och varit i flest Grand Slam finaler, 15, av samtliga svenskar i herrdubbel.

Jonas Björkman ligger trea i svenskligan över flest Grand Slam-finaler, 15, i herrsingel och herrdubbel. Björn Borg och Stefan Edberg toppar på 16 finaler.

Jonas Björkman ligger delad tvåa med Stefan Edberg i svenskligan över flest Grand Slam-segrar, 9, i herrsingel och herrdubbel. Björn Borg toppar med 11 titlar.

Jonas Björkman har vunnit titlar i herrdubbel flest år i följd av samtliga svenskar, 15 år (1994-2008)

Jonas Björkman har gått till final i herrsingel eller herrdubbel flest år i följd av samtliga svenskar, 17 år (1992-2008).

 

Jonas Björkman har vunnit flest Masterstitlar, 15, i herrsingel och herrdubbel av samtliga svenskar. Han har dessutom varit framme i  flest Mastersfinaler  (singel och dubbel räknat), 23, av samtliga svenskar.

Jonas Björkman har spelat flest storturneringar (Grand Slam-turneringar, Mastersturneringar, OS, ATP-slutspel, Davis Cup-finaler), av samtliga svenskar i herrsingel. Han har spelat sammanlagt 148 storturneringar i herrsingel.

Jonas Björkman har vunnit flest titlar, 7, av samtliga spelare i herrsingel och herrdubbel i  Swedish Opens historia.

Jonas Björkman har vunnit flest titlar, 11, av samtliga spelare i de svenska ATP-turneringarna ( Båstad och Stockholm).

Jonas Björkman delar världsrekordet med Anders Järryd när det gäller att ha vunnit dubbeltitlar med  flest antal medspelare: 19.

Ranking

 

Jonas Björkman är den  äldste svensken som rankats på topp 100 i världen i singel.

 

Jonas Björkman är den äldste svensken som rankats på topp 10 i världen i dubbel.

 

Jonas Björkman (1993-2007) och Magnus Gustafsson (1987-2001) är de svenskar som rankats flest säsongertopp 100 i världen i singel.

 

Jonas Björkman (1993-2008) är den svensk som rankats flest säsonger på topp 100 i världen i dubbel.

Jonas Björkman är den svensk som rankats längst tid på topp 100

i världen i singeloch på topp 100 i världen i dubbel.

Övrigt

Övrigt

Jonas Björkman har ett enastående facit i matcher som gått till femte set. Han har 29-13 i herrsingelfacit i femsetare och han har endast förlorat tre matcher som gått till fem set under 2000-talet.

 Jonas räknade ett år ut att han hade haft nästan 500 restimmar från dörr till dörr, under det året. Det motsvarar över 12 st 40-timmars arbetsveckor…

 Under ett av sina aktiva år så slet Jonas ut ca 60 – 80 skor och ca 250-300 set senor.

Profil

intervju med Jonas Björkman i Di Weekends specialbilaga Di Tennis

Inför If Stockholm Open 2012 intervjuades Jonas Björkman i  Di Weekends specialbilaga Di Tennis. Här är ett urval av frågorna som redaktören Peter Lundegårdh ställde.

Om man skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?

”Haha, herregud. Det får bli Hugh Grant. Jag har fått höra att vi är rätt lika. Men egentligen skulle jag vilja ha någon lite mer wild and crazy.”

Du får 10 miljoner kronor i näven och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Köper en lägenhet i New York, jag älskar den staden. Allt händer ju i Meatpacking District, men jag skulle nog hålla mig lite högre upp på Manhattan, Upper East Side kanske.”

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?

”Glad, ärlig, social, pedantisk och ickehändig.”

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?

”Hockeyproffs. En slö center. Jag spelade hockey i Alvesta SK tills jag var 16 år. Jag var en målskytt men fick mycket stryk, vek ned mig och avslutade halva sista säsongen som back. Annars skulle jag vilja jobba med något inom marknadsföring och event. Jag gillar det sociala i de branscherna.”

Vilken har varit din djupaste kris?

”När jag var på toppen av min karriär 1998 och var fyra i världen gick jag in i väggen. Kroppen tog slut och efter det var det en period på fyra till sex månader då förväntningarna skapade en sådan press att jag inte ville stå på banan. Jag minns att jag inte kom upp ur sängen på två dagar vid en turnering i Key Biscayne. Det bara snurrade i huvudet och jag mådde inte bra mentalt. Jag fick hjälp till slut av Johan Plate (idrottspsykologisk rådgivare, red:s anm).”

Vilken är din största extravagans?

”Jag är dålig på att lyxa till det för mig själv, men tycker det är fantastiskt kul att överraska andra, som min fru Petra. Men det hände att om jag vunnit en Grand Slam-titel och hittat en klocka så kunde jag slå till eftersom jag tyckte att jag gjort mig förtjänt av den.”

I vilka situationer ljuger du?

”En svaghet jag har är att inte passa tider, och har jag ljugit om något så är det om tid. Jag är tidsoptimist. Får jag pluspoäng nu för att jag svarar ärligt där?”

Vad hos dig själv tycker du minst om?

”Jaha, ja. Man skulle ju kunna vara mer händig.”

… och vad är du stoltast över?

”Jag har gått från att sitta längst bak i klassrummet, och hata att stå framför folk och prata, till att nu känna att jag vågar ta för mig och tycka att det är bland det roligaste som finns.”

Vilken talang skulle du vilja ha?

”Spela gitarr.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”En beige sämskskinnsskjorta med lite mockakänsla som jag köpte i Paris. Den såg löjligt snygg ut i butiksfönstret, men ligger i utklädningslådan nu.”

Vilken är din främsta levnadsregel?

”Jag försöker leva i nuet och ha kul. När jag spelade tennis var mottot att alltid kämpa till sista bollen. De andra skulle veta att det var jobbigt att möta mig.”

Dagens Industri, Di Tennis
Oktober 2012-10-15
Av: Peter Lundegårdh
peter.lundegardh@di.se